Pâine cu maia naturală, rețetă simplă, fără drojdie

Pâine cu maia naturală rețeta simplă de pâine fără drojdie. Cum se face pâine cu drojdie sălbatică (wild yeast)? Pâine de casă cu maia din apă și făină, fără drojdie din comerț. Cum se dă formă unei pâini? La ce temperatură se coace pâinea? Rețete de pâine. Rețete cu maia naturală.

V-am povestit anterior că fac pâine cu maia naturală din 2015 și că sunt foarte încântată de ea. Drojdia sălbatică (wild yeast) se poate obține cu ușurință acasă prin creeare unei culturi. Nemții o numesc Sauerteig (aluat acrișor), englezii și americanii îi zic sourdough, fracezii levain iar italienii lievito madre. Rețeta de maia naturală pornită de la zero (din apă și făină) este explicată pe larg aici. Acum, în perioada de izolare, mulță lume nu a apucat să cumpere drojdie și e nevoie de soluții pentru coacerea pâinii de casă. Mersul zilnic după pâine sau alte cumpărături NU este o soluție deoarece ne expunem infecției cu coronavirus! Stăm acasă și ne descurcăm cum putem! Cred că mulți dintre voi au pornit cultura de maia încă din ziua din care am publicat rețeta (20 martie) și sunt nerăbdători să facă ceva cu ea.

Despre pâinea cu maia naturală

Pâinea cu maia naturală este „testată” de omenire de câteva mii de ani 🙂 Gândiți-vă că drojdia de bere se obține industrial de-abia de pe la 1840-1850 iar oamenii au mâncat pâine și până atunci. Deci nu e vorba de un trend „hipstăresc” sau de o invenție de moment ci de întoarcerea la originile pâinii.

Pâinea de mai jos nu e cea mai reușită dar e una dintre rețetele documentate pas cu pas (din 2017). Nu am publicat-o pentru că lumea nu prea era interesată de pâine cu maia și se speria de timpii lungi de preparare. În plus, mi-a cam fost groază să ma apuc de scris știind că vor fi câteva mii de cuvinte (toate necesare pentru a explica fiecare etapă). Acum am făcut acest efort pentru a veni în ajutorul celor care nu au drojdie și, datorită perioadei de izolare, au și suficient timp la dispoziție.

De atunci am mai făcut câteva zeci de pâini cu maia care au ieșit mult mai frumoase dar care nu au fost documentate pas cu pas.

Pâine cu maia naturală rețeta simplă de pâine fără drojdie.

Timp de preparare 60 minute Timp de gatire 50 minute Timp Total 1 ora 50 minute
 Autor: Savori Urbane

Portii: 2 buc. pâine cu maia naturală Ingrediente:
Starter sau levain (8 ore în avans) – 300 g

  • 40 g maia naturala cu hidratare 100% (scoasă din borcan)
  • 145 g apă
  • 115 g făină albă

Aluat de pâine cu maia (a doua zi)

  • 300 g starter de mai sus
  • 450 g apă
  • 800 g făină albă cu min.10 g de proteine
  • 18 g sare

În plus:

  • puțin ulei pentru uns mâinile și recipientul
You are currently viewing Pâine cu maia naturală, rețetă simplă, fără drojdie